Search This Blog


16 February 2011

PeTuA KeSiHaTaN DaN KeCaNtiKKaN - VoL. 3

PETUA HILANGKAN PARUT DAN JERAWAT


Petua hilangkan jerawat

suka picit jerawat ey??? Jangan amalkan. Nanti ada parut baru taw. Lagi x cantik..Cuba la petua aku bagi ni
Cara-caranya:-

Bancuh sesudu susu tepung dengan sedikit air. Tepek pada keseluruhan muka setiap malam. Setelah kering, bilas dengan air suam. Amalkan setiap hari.



Petua hilangkan parut demam campak

Demam campak biasanya meninggalkan tanda hitam

Untuk menghilangkannya, cubalah petua di bawah ini:

1) Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Ulangi selama tiga hari atau sehingga parut hilang.

2) Daun semambu juga boleh direbus untuk diminum airnya. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak.

3) Parut sebiji jagung muda hingga lumat. Sapukan pada bekas demam campak. Lakukan selama beberapa hari hingga parut hilang.



Petua hilangkan parut di muka-pegaga

for those yang xtahu rupa daun pegaga, ini lah rupa daunnya...he3
 Cara-caranya:-

Ambil daun pegaga bersama akarnya dan cuci hingga bersih. Giling hingga lumat dan satukan bersama sedikit bedak sejuk dan air. Lumurkan pada bahagian kulit yang berparut sebelum masuk tidur. Amalkan selalu.

2 comments:

ria said...

wah berguna la info nie. . hehehe makasih

AnNa said...

sama2 ria. fresh lagi info ni...baru jer post

Post a Comment

SILA TINGGALKAN JEJAK YER.....SENANG NAK USHAR BLOG KORANG NANT.....he3

TaBuNg AmAnAh SaYa...he3

Yang Menarik Utk Dilihat