Search This Blog


17 January 2011

AkU BeNCi PeRoKoK TeGaR



Aku benci rokok dan perokok. Aku pun xfaham apa la yang bez sangat kat rokok 2. Bukan saja kaum Adam tapi kaum Hawa pun ada yang hisap rokok. Plik btoi, pompuan zaman la sume nak setanding ngan lelaki kan? Bukannya diorang xtahu bahana rokok. Dah macam2 kempen dok ada, tapi depa ni wat dekkkkk (wat x tahu) jer. Bila harga rokok naik, diorang cari alternatif lain la plak. Byak btol idea diorang ni ek??? Genius2 blaker. Xda rokok bez, diorang hisap rokok daun ngan tembakau la plak. Adoila..xsedar2 lagi ker bahaya rokok 2???????????? Aku ni cukup pantang kalaw da orang hisap rokok depan, tepi  ataw belakang aku. Pendek kata, area dekat2 ngan aku lah. Bila da orang hisap rokok, secara automatik, aku ni jadi lelah, penat, xleh bernafas. Dah la bau pun busuk. Diorang yang hisap rokok, aku lak yang kena tempias sama dek bahaya rokok 2. Tak guna….meh sini aku nak kongsi cikit serba-serbi tentang ROKOK ni….

.................................................................................................. 

BAHAN-BAHAN KIMIA PADA ROKOK (Dr. Jessica Florencia,2010)

kandungan bahan kimia dalam rokok...
ni kandungan-kandungan yang ada dalam rokok…rokok yang korang hisap 2 la. (bagi yang hisap rokok la. Yang x hisap rokok bagus la) Buat2 xtahu lak. Tahu hisap jer, kandungan dalam rokok x amik tahu langsung. Apa daaaaaaaaaa……Ni dia kandungan dia..baca lek – lok…

Benzena
      Digunakan sebagai bahan tambahan dan pelarut dalam bahan bakar, diketahui dapat 

      memicu terjadinya leukemia.
Formaldehida
      merupakan bahan aktif yang digunakan untuk mengawetkan mayat (formalin), juga  

      dapat  menyebabkan kanser, masalah pernafasan, saluran pencernaan dan kulit.
Ammonia
     Sering dijumpai pada cairan pembersih toilet
Aseton
     Merupakan cairan pembersih cat kuku
 Tar
     Digunakan sebagai bahan pelapis dan pencampur aspal untuk jalanan
Nikotin
     Yang juga ditemukan pada cairan insektisida, merupakan bahan yang dapat  

      menyebabkan kecanduan.
Karbon monoksida
     Merupakan gas yang sama yang keluar dari hasil pembakaran bahan bakar kenderaan 

     bermotor
Arsen
     Terdapat juga dalam racun tikus.
Hidrogen Sianida
     Biasanya digunakan sebagai gas untuk hukuman mati.
Cadmium
     Terdapat pada bateri
Metanol
    Merupakan bahan aktif untuk bahan bakar pesawat terbang


Apa la yang korang hisap 2 ek…eeeeeeeeeeee, segala macam bahan kimia dok ada. Badan dok sihat lek- lok, korang nak bagi sakit. X sayang nyawa la 2.

............................................................................................... 

Baca bawah ni plak…KESAN rokok pada kesihatan si PEROKOK

inilah kesannya kepada perokok...jadi jangan jadikan rokok sebagai "makanan" anda.

Tembakau merupakan faktor risiko untuk sekurang-kurangnya 25 jenis penyakit* sumber : jabatan kesihatan dan laman web
  1. Kanser perut
  2. Kanser usus dan rahim
  3. Kanser mulut
  4. Kanser Esofagus
  5. Kanser tekak
  6. Kanser pundi kencing
  7. Kanser pankreas
  8. Kanser payudara
  9. Kanser paru-paru
  10. Penyakit saluran pernafasan kronik
  11. Strok
  12. Kereputan tulang (osteoporosis)
  13. Penyakit jantung
  14. Kemandulan
  15. Putus haid awal
  16. Melahirkan bayi yang cacat
  17. Keguguran bayi
  18. Mati pucuk
  19. Bronkitis
  20. Batuk
  21. Penyakit ulser peptik
  22. Emfisima
  23. Otot lemah
  24. Penyakit gusi
  25. Kerosakan mata
sayangilah otak anda ye...elakkan diri dari merokok
bara yang pastinya barah...itulah hakikatnya...
apa 2????haa...sendiri maw ingat la beb..khususnya lelaki..
...................................................................................................
 
MEROKOK SECARA PASIF

Walaupun korang x hisap rokok, tapi korang sdut asap rokok dari perokok. Kira merokok gak 2.haaaaaaaaaaaaaa. Ini dipanggil merokok secara pasif ('passive smoking').
Berbanding dengan asap aliran ('mainstream smoke'), asap aliran sisi yang keluar dari puntung rokok ('mainstream smoke') mengandungi :
  • 2 kali lebih banyak nikotin
  • 5 kali lebih banyak karbon monoksida
  • 50 kali lebih banyak kimia yang menyebabkan barah
  • 3 kali lebih banyak tar  
.....................................................................................................

KESAN-KESAN MEROKOK SECARA PASIF
  • Meningkatkan risiko kanser paru-paru dan penyakit jantung
  • Masalah pernafasan termasuk radang paru-paru dan bronkitis
  • Sakit atau pedih mata
  • Bersin dan batuk-batuk
  • Sakit kerongkong
  • Sakit kepala
...................................................................................................

PEROKOK PASIF DAN RISIKO PENYAKIT

Dibandingkan dengan yang tidak terdedah dengan asap rokok pasif, perokok pasif mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengidap pelbagai jenis penyakit
  • Penyakit jantung    -    30%
  • Kanser                  -    25%    
kesian kat orang yang tidak hisap rokok, x pasal2 dapat penyakit sama...oh damn..
 .....................................................................................................

KESAN ASAP ROKOK PASIF KEPADA IBU HAMIL DAN JANIN YANG DIKANDUNG
  • Keguguran janin
  • Tumbesaran janin terencat - 30% lebih tinggi
  • Kematian janin dalam kandungan
  • Pendarahan dari uri (abruption placenta)
  • Kurang berat badan - 20 hingga 30%

...........................................................................................................

KESAN ASAP ROKOK PASIF KEPADA BAYI
  • Masalah dan penyakit pernafasan
  • Perkembangan kecerdasan otot terjejas
  • Jangkitan telinga
  • Leukeamia
  • Kanser otak 22%
  • Lelah - meningkat simptom lelah
  • Sindrom kematian secara mengejut

info dah bagi, apa lagi yang perokok masih xfaham...memang la xmati segera...tapi secara perlahan-lahan...xkan masih xsedar kot...kerajaan dan orang ramai bukan saja2 nak berkempen. Cuma nak tolong selamatkan nyawa ja. Tapi klaw still xfaham juga...xtahu la nak wat macam mana lagi...sendiri mau igat la ..kot ye pun dah xsayang nyawa sendiri, kasihankanlah kat orang lain. xpasal2 dapat penyakit sama...angkara kita(si perokok) .

p/s: renung2 kanlah dan selamat beramal

4 comments:

daylachan said...

xsuke perokok gk.mmg cari lelaki yg xmerokok ntk dijadikan suami...haha

East_Arm a.k.a Izham Zainul said...

Saye ckup sokong... Saye Anti Perokok... Perokok ni mmg tak reti nk respect org yg X merokok... Kerajaan kene fikirkn langkah yg lebih power utk campaign Jangan Merokok...

Seri Bahasa said...

nak sokong pun salah tak sokong pun salah sebab kerajaan bagi subsidi penanaman tembakau.

AnNa said...

btol2...apa la yg bez kn?xsedap pun...tapi skali dah cuba...memg dah xleh nk ubah...dh stat ketagih...2 yg payah...

Post a Comment

SILA TINGGALKAN JEJAK YER.....SENANG NAK USHAR BLOG KORANG NANT.....he3

TaBuNg AmAnAh SaYa...he3

Yang Menarik Utk Dilihat